Alle informatie over de Chrysler Sebring bij AutoScout24 (2024)

Goede redenen

  • Interieur biedt ruim plaats aan vier of vijf personen
  • Biedt zeker met zescilindermotor een prima rijcomfort
  • Betaalbaar: letterlijk veel auto voor je geld
  • Onderscheidende keuze in het marktsegment

Technische gegevens

Motorisatie

De Chrysler Sebring was in Europa aanvankelijk leverbaar met een 2,0-liter viercilinder of 2,7-liter V6 benzinemotor. Later kwam er een 2,4-liter viercilinder benzinemotor bij. Bij de tweede modelgeneratie kwam daar ook nog een 2,0-liter viercilinder dieselmotor bij. Voor veruit de meeste modellen was een handgeschakelde transmissie met vijf versnellingen standaard, met afhankelijk van de motorvariant een automaat als optie. Deze automaat had vijf (eerste generatie) of zes versnellingen (tweede generatie). De Chrysler Sebring heeft voorwielaandrijving.

Afmetingen

De exacte afmetingen van de Chrysler Sebring verschillen per modelgeneratie en carrosserievariant (sedan of cabriolet). In totaal varieert de lengte van 4,8 tot 4,9 meter, de breedte is ongeveer 1,8 meter en de hoogte varieert van ruim 1,3 tot 1,5 meter. De wielbasis meet vrijwel exact 2,7 of ruim 2,7 meter. Opmerkelijk is dat de tweedeurs cabriomodellen langer zijn dan de vierdeurs sedan, een verschil dat vooral bij de eerste modelgeneratie opvalt. Per carrosserievariant bekeken is het verschil in afmetingen tussen beide modelgeneraties niet zo groot. Het tweede model is vooral iets hoger. Afhankelijk van de carrosserievariant heeft de bagageruimte een volume van 320 tot 453 liter, wat voor dit soort auto vrij veel is.

De belangrijkste specificaties op een rij

Chrysler Sebring
Marktintroductie 2001 (introductie Europa)
Lengte x breedte x hoogte 4,84 – 4,92 m x 1,79 – 1,82 m x 1,36 – 1,50 m
Wielbasis 2,69 – 2,76 m
Inhoud bagageruimte 320 – 453 l
Ledig gewicht 1.410 – 1.720 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.920 – 2.175 kg
Cilinderinhoud 1.968 – 2.736 cm3
Vermogen 103 kW (140 pk) – 149 kW (203 pk)
Koppel 188 – 310 Nm
Topsnelheid 180 – 210 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 11,8 – 9,9 sec
Tankinhoud 60 – 64 l
Verbruik 6,2 – 10,6 l/100 km
CO₂-uitstoot 170 – 253 g/km

Varianten

De Chrysler Sebring werd in 2001 geïntroduceerd in Europa, maar de directe voorganger Chrysler Stratus heette in Amerika ook al Chrysler Sebring. Dat model laten we nu verder even buiten beschouwing. Verder was de Chrysler Sebring in Europa verkrijgbaar in twee carrosserievarianten: een vierdeurs sedan of een tweedeurs cabriolet. Bij de (voor Europa) tweede modelgeneratie was dat hetzelfde. De eerste generatie was er ook als tweedeurs coupé, maar die variant is alleen geleverd in Noord-Amerika. Speciale uitvoeringen zijn er voor de Chrysler Sebring niet echt geweest. In 2011 onderging de Chrysler Sebring een facelift, waarna het model in Amerika Chrysler 200 heette. In Europa verdween de Chrysler Sebring van de markt, maar de cabrioversie maakte alsnog de oversteek en werd hier geleverd als Lancia Flavia.

Prijzen

Afhankelijk van het jaar en de uitvoering was de Chrysler Sebring in Nederland nieuw leverbaar met prijzen vanaf 25.000 tot 51.000 euro, plus eventuele opties. In de loop der jaren liep de prijs op. In het begin was de Chrysler Sebring nog relatief voordelig, in de latere jaren juist relatief duur. Dat heeft vooral te maken met de verhoging van de aanschafbelasting, die grotendeels gebaseerd is op de CO2-uitstoot. Met name het eerste model Chrysler Sebring was in Nederland nog redelijk populair, bij de tweede generatie zorgde vooral de cabriolet voor de Nederlandse verkopen. Dat is nu ook terug te zien in het aanbod Chrysler Sebring occasions. Met name de eerste generatie wordt aangeboden en bij het aanbod van de tweede generatie hebben cabrio’s duidelijk de overhand. De prijzen zijn in de loop der jaren sterk gedaald. Al voor zo’n 2.000 euro rij je weg in een vroege sedan in goede staat. Zelfs voor een laat exemplaar in nette staat lopen de prijzen niet veel verder op dan 6.500 euro. Een duidelijk prijsverschil tussen sedans en cabrio’s is er niet.

Design

Buitenkant

Hoewel de Chrysler Sebring voor de gemiddelde Europaan direct herkenbaar is als een Amerikaanse auto, heeft hij voor een Amerikaanse auto wel een relatief Europese vormgeving. Zo hoopte Chrysler doelgroepen op beide continenten aan te spreken. De eerste generatie Chrysler Sebring heeft een vooral langgerekt lijnenspel, de tweede generatie is zowel visueel als in daadwerkelijke afmetingen wat hoger. Dat komt ten goede aan de hoofdruimte, vooral achterin.

Binnenkant

Ondanks zijn afmetingen is de Chrysler Sebring gepositioneerd in de middenklasse. Afhankelijk van het uitrustingsniveau biedt de Chrysler Sebring daarmee alle voorzieningen die in een moderne auto worden verwacht, maar blinkt hij niet uit in luxe of een mooie afwerking. Wie alle opties aanvinkte, kreeg echter wel een rijk uitgeruste auto. Het sterkste punt van de Chrysler Sebring is de interieurruimte, want zeker het eerste model bood daar veel van in zijn prijsklasse. De bagageruimte is bijzonder groot voor een sedan of cabriolet.

Veiligheid

Hoewel de Chrysler Sebring officieel in Europa werd geleverd, heeft de Euro NCAP het model nooit getest op de veiligheid. Wel waren er vergelijkbare Amerikaanse organisaties die dergelijke tests uitvoerden. De IIHS beoordeelde de (voor Europa bestemde) eerste generatie Chrysler Sebring met een ‘acceptable’, ofwel een ‘voldoende’. Dat was in die jaren op zich geen slechte prestatie, maar veel concurrenten scoorden beter. Die ‘achterstand’ haalde Chrysler in bij de tweede generatie Sebring, die van de IIHS zelfs een Top Safety Pick Award ontving.

Alternatieven

De Chrysler Sebring was, zeker in de beginjaren, een auto die relatief groot was voor zijn prijsklasse. Het segment van grote, maar relatief voordelige sedans (of cabrio’s) is in Europa niet groot meer. De meest directe concurrent is de Chevrolet Epica, die eveneens relatief groot en voordelig is. Ook nu als occasions is de Chevrolet Epica een van de meest gelijkwaardige alternatieven voor de Chrysler Sebring. Voor de rest moet voor wat betreft concurrenten vooral worden gedacht aan bekende modellen uit de middenklasse, zoals de Ford Mondeo, Mazda 6, Opel Insignia en Volkswagen Passat. Over het algemeen bieden deze modellen nog net wat meer luxe en verfijning, maar ook nu als occasion zijn ze vaak wat duurder dan een vergelijkbare Chrysler Sebring.

Alle informatie over de Chrysler Sebring bij AutoScout24 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6124

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.