Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (2024)

Private Internet Access (PIA) is een grote VPN-provider die de focus op privacy en veiligheid legt. De provider heeft een ‘no log’-beleid en slaat dus geen gegevens op. Dit maakt PIA vooral populair bij (bit)torrent-gebruikers.

Private Internet Access staat verder bekend om zijn minimalistische en compacte apps en programma’s.

Wij hebben PIA uitgebreid getest. We keken naar PIA’s snelheid, veiligheid, privacy, gebruiksvriendelijkheid, servernetwerk en mogelijkheden. Dit zijn onze bevindingen.

Tijdelijke actie: krijg nu 81% korting op PIA en 2 maanden gratis!

Grijp de deal van PIA

SpecificatiesPIA

💵 PrijsVanaf €1,99 per maand
📱 BesturingssystemenAndroid, Windows, Mac, iOS, Linux
💻 Gelijktijdige verbindingenGeen limiet
💳 BetaalmethodeniDeal, Bitcoin, Creditcard, PayPal
🔒 ProtocollenOpenVPN, IKEv2, WireGuard, SOCKS5
📅 Geld-terug-garantiesGeld-terug-garantie, 30 dagen
📋 LogsZero logs
🌎 Servers in het NederlandsNederland, België
📥 Torrents
🍿 Netflix
🏠 Website in het Nederlands
📲 App in het Nederlands
🎧 Klantenservice in het Nederlands
🎬 Werkt metPrivate Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (2)Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (3)Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (4)Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (5)Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (6)

Aanbieding

Koop PIA voor slechts €1,99 per maand (81% korting!)

BezoekPIA

8.6

Private Internet Access: in het kort

Hier vind je een beknopt overzicht van PIA’s sterke en minder sterke kanten:

Pluspunten

  • Sterke security features (kill switch, ad blocker, RAM-only servers)
  • Geen logs (bewezen in rechtbank)
  • Te gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten
  • Snelle servers, speciale streamingservers
  • Betaalbaar
  • Nederlandstalige software beschikbaar
  • Werkt met de Amerikaanse versie van Netflix
  • Simpele en overzichtelijke software en website

Verbeterpunten

  • Automatische serverkeuze kiest soms voor verre locaties
  • Verdwijnend dashboard, maar dit kun je aanpassen
  • Geen Nederlandstalige klantenservice (wel automatische vertaling in de live chat)

Private Internet Access’ reputatie op het gebied van privacy is terecht: het ‘no log’-beleid is waterdicht. Daarnaast is er een ruime keuze aan servers en serverlocaties, die over het algemeen een stabiele en snelle verbinding bieden. De toegang tot de Amerikaanse Netflix en andere streamingdiensten werkt ook goed.

PIA heeft bovendien een scherpe prijs wanneer je een abonnement voor langere tijd afsluit. Ook heeft deze VPN gebruiksvriendelijke software die op een onbeperkt aantal apparaten tegelijkertijd gebruikt kan worden. Dit alles zorgt ervoor dat wij PIA graag aanraden als je op zoek bent naar een goede VPN.

Blijf veilig online met PIA (30 dagen geld-terug-garantie!)

Snelheid: hoe snel is PIA?

Snelheid

8.5

Om je een goed beeld te geven van hoe Private Internet Access het doet op het gebied van snelheid, hebben wij verschillende snelheidstesten gedaan én delen we onze eigen ervaringen met het gebruik van PIA. De resultaten vind je hier:

  • We kregen goede resultaten voor Nederlandse servers.
  • We hadden minder goede resultaten voor Amerikaanse servers.
  • De snelheid gaat niet tot nauwelijks omlaag tijdens het browsen, streamen en downloaden.

In totaal beoordelen we de snelheid van PIA daarom met een 8,5.

Speedtestresultaten PIA VPN

Hier volgen de resultaten van een aantal speedtests die we met Private Internet Access hebben uitgevoerd. De metingen zijn verricht vanuit Nederland. Houd er rekening mee dat deze metingen altijd afhankelijk zijn van je locatie, internetprovider en het tijdstip. Daarom hebben we ook een speedtest toegevoegd van onze verbinding zonder VPN, als nulmeting.

Wij hebben in elke speedtest gebruikgemaakt van het WireGuard-protocol.

VerbindingDownloadsnelheid (Mb/s)Uploadsnelheid (Mb/s)Ping (ms)
Zonder VPN (Nederland)202,56241,314
Automatische server (Londen)178,62231,7814
Nederland (Amsterdam)178,12226,677
Duitsland (Frankfurt)168,13232,1415
Engeland (Londen)162,41230,2614
Verenigde Staten (New York)148,99112,4494
Japan (Tokio)93,96104,62300
Australië (Sydney)55,4696,24344

De ping is bij servers die dichtbij staan zo laag dat je daar bij alledaags internetten vrijwel niets van merkt. De downloadsnelheid en de uploadsnelheid zakken een beetje. Dit is normaal, aangezien de versleuteling van een VPN vaak zorgt voor een tragere verbinding.

Wanneer je met een server in de Verenigde Staten, of andere servers ver weg, verbindt, heb je waarschijnlijk een tragere internetverbinding. Ook dit is normaal bij VPN’s. Bij PIA valt het snelheidsverlies op deze servers reuze mee.

Al met al laat Private Internet Access VPN goede snelheden zien. Je kunt probleemloos streamen en surfen.

PIA’s snelheid in alledaags gebruik

In het dagelijks gebruik is Private Internet Access een fijne VPN om mee te werken. We merkten wel wat verschil bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, maar het ging om een minimaal snelheidsverschil.

Probleemloos streamen met PIA

Browsen ging zonder problemen, en dat gold ook voor het streamen van muziek en video’s op YouTube. Ook gamen ging snel en gemakkelijk. Wel merkten we dat het laden van video’s soms iets langer duurde, maar zodra de video eenmaal aanstond, ging het goed.

Het streamen van de Amerikaanse Netflix werkte ook, soms met enige vertraging. Films en series moesten eerst even bufferen en speelden vervolgens soepel af.

Downloaden met PIA

Ten slotte konden we snel torrents downloaden, maar wel langzamer dan met onze eigen verbinding. Binnen iets minder dan een kwartier hadden wij een bestand van bijna 2 GB binnen.

In het dagelijks gebruik merk je soms dus wel dat je PIA VPN-verbinding aanstaat. Over het algemeen biedt de dienst echter degelijke snelheden voor dagelijkse werkzaamheden.

Surf razendsnel met Private Internet Access

Veiligheid: hoe veilig is PIA?

Veiligheid

9.5

Private Internet Access VPN stelt veiligheid en privacy voorop en blinkt op dit gebied zeker uit. We geven PIA niet voor niets een 9,5 voor de veiligheid. Dit zijn onze belangrijkste bevindingen:

  • Verschillende sterke protocollen (OpenVPN, WireGuard en IKEv2).
  • Shadowsocks en SOCKS5-proxy voor multi-hop.
  • Strikt ‘no log’-beleid.
  • Ingebouwde (geavanceerde) kill switch.
  • Gratis tool tegen advertenties en trackers: PIA MACE.
  • PIA Antivirus als add-on tegen extra betaling.
  • De NextGen-servers werken alleen met RAM-geheugen, waardoor PIA geen logs kan bijhouden.
  • Om je te registreren moet je een e-mailadres en betaalgegevens opgeven, maar dit kan anoniem.

Protocollen

Private Internet Access heeft op het gebied van security en encryptie de zaken goed op orde. De app werkt met drie protocollen:

  • OpenVPN: ijzersterk protocol. De meeste mensen kiezen hiervoor.
  • WireGuard: open source-protocol dat erg snel en efficiënt werkt met een stabielere verbinding.
  • IKEv2-protocol: alleen beschikbaar voor iOS.

Bekijk ons artikel over VPN-protocollen om hier meer over te leren.

PIA heeft sterke AES-256-bit encryptie. Standaard is echter de mindere AES-128-bit versleuteling ingesteld. Dit moet je handmatig wijzigen. Je kunt de encryptie alleen veranderen als je het OpenVPN-protocol gebruikt. Klik op de drie puntjes in de hoek > Instellingen > Protocollen. Onder OpenVPN kun je de gegevensversleuteling wijzigen van AES-128 (GCM) in AES-256 (GCM).

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (7)

Multi-hop en obfuscatie

In de PIA-app kun je een Multi-hop-configuratie maken en je verbinding via twee verschillende servers laten lopen (waarvan er één een proxy is). Met de ‘Multi-hop en obfuscatie‘-functie in de desktop client voeg je een extra versleutelingslaag toe door je VPN-verkeer via een proxyserver om te leiden.

Door de multi-hop wordt je verbinding ook ‘geobfusceerd’. Zo verberg je het feit dat je een VPN gebruikt.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (8)

Kill switch

Private Internet Access VPN heeft een kill switch, die je in de instellingen van het dashboard vindt (onder ‘Privacy’). Een kill switch verbreekt de verbinding met het internet als jouw VPN-verbinding wegvalt. Dit zorgt ervoor dat jouw echte IP-adres niet wordt gelekt.

Daarnaast heeft PIA een geavanceerde kill switch. Deze kill switch blokkeert de toegang tot het internet zonder VPN-verbinding, ook wanneer je deze zelf hebt uitgeschakeld of voordat PIA is opgestart.

NextGen VPN-netwerk

Naast de forse uitbreidingen qua serveraantallen, heeft PIA sinds 2020 een grote, kwalitatieve upgrade van zijn servernetwerk gerealiseerd. Het grootste voordeel van PIA’s nieuwe ‘NextGen VPN Network’ is het feit dat de servers van dit netwerk uitsluitend gebruikmaken van het RAM-geheugen.

Dit wil zeggen dat gevoelige gebruikersgegevens automatisch worden verwijderd iedere keer dat een server even zonder stroom komt te zitten. Dit is uiteraard een grote plus op privacy-gebied. De nieuwste desktop en mobiele apps van PIA zorgen ervoor dat gebruikers automatisch via dit nieuwe netwerk surfen.

PIA’s ioXt-certificaat

Een ander pluspunt qua veiligheid is dat de Android-app van PIA sinds februari 2021 gecertificeerd is door de ioXt (Internet of Secure Things)-alliantie. Dit is een alliantie van meer dan 100 grote bedrijven die er samen naar streven om het internet veiliger en meer privacy-gericht te maken.

Bij veel VPN’s lijkt de aandacht vooral gericht te zijn op de desktopapplicaties, maar het is goed om te weten dat PIA dus ook veel energie steekt in het beveiligen van zijn mobiele app.

PIA Antivirus & PIA MACE

PIA heeft een speciale manier om domeinen te blokkeren die gebruikt worden voor advertenties, trackers en malware. De software heeft toegang tot een grote database met allerlei soorten virussen, spyware, rootkits, computerwormen en trojan horses. Dit beschermt je zelfs tegen ransomware.

Deze functie heet PIA MACE en is in de instellingen bij de kill switch (onder ‘Privacy’) te vinden.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (9)

Naast MACE is er ook PIA Antivirus. PIA Antivirus scant je pc op virussen en malware en biedt een internetschild dat je beschermt tegen advertenties en trackers. In tegenstelling tot veel andere antivirusprogramma’s worden er geen gebruiksgegevens opgeslagen.

PIA Antivirus is een add-on die je alleen kunt gebruiken bij een abonnement op de PIA VPN. In tegenstelling tot MACE biedt PIA Antivirus ook bescherming als de VPN niet ingeschakeld is, zoals ook een standaard antivirusprogramma zou doen.

De prijs van PIA Antivirus verschilt van €1,45 per maand tot €4,50 per maand afhankelijk van de lengte van je abonnement. PIA Antivirus is alleen beschikbaar voor Windows.

Logbeleid en privacy

PIA hanteert een streng ‘no log’-beleid. De gegevens die via de servers van PIA worden gestuurd, worden nooit op harde schijven opgeslagen, maar op een speciaal ‘null device’. Dit is een virtueel uitvoerapparaat dat automatisch doet alsof de data niet bestaan. Zodra de gegevens naar het null device zijn overgeschreven, kun je ze niet meer terughalen.

Hoewel PIA dus niet logt wat je met de VPN doet, houdt het enkele gegevens over je bij:

  • Je betaalgegevens. PIA slaat echter niet je volledige creditcarddetails op.
  • Het e-mailadres dat aan je betaalgegevens gekoppeld is.
  • De staat of regio waar je woont en de bijbehorende postcode.
  • Time to connect-statistieken (ping, protocol en app-versie). Dit kun je weigeren.
  • Geanonimiseerde data van alle gebruikers (om de bandbreedte van de servers te meten).

PIA deelt regelmatig transparantieverslagen om klanten te informeren over de verzoeken die de provider ontvangt voor logbestanden.

Locatie hoofdkantoor PIA

Het hoofdkwartier van Private Internet Access VPN is gevestigd in de Verenigde Staten. Organisaties zijn daar niet verplicht om informatie voor een specifieke periode op te slaan. In Europa is dit vaak wel het geval.

Toch is de vestiging van PIA in de VS niet goed voor je privacy. De VS is namelijk onderdeel van de 5 eyes-alliantie, wat betekent dat het je gegevens kan delen met andere landen. Ook kan het zijn dat PIA de gegevens van een gebruiker moet loggen na een rechterlijk bevel.

PIA en Rusland

PIA heeft meerdere keren bewezen dat het privacy vooropstelt. Dit komt ook naar voren in de keuze om Russische servers uit te sluiten in zijn server-aanbod.

Rusland heeft enkele jaren geleden besloten dat al het dataverkeer binnen het land voor minimaal een jaar moet worden gelogd. Door deze wet kon PIA de privacy van zijn gebruikers niet langer garanderen, dus besloot het geen Russische servers aan te bieden.

Is Private Internet Access VPN betrouwbaar?

Je legt bij het gebruik van een externe VPN-provider een deel van je privacy in zijn handen. Je moet de dienst dus vertrouwen. Gelukkig zijn er tot op heden totaal geen aanwijzingen dat PIA de privacy van klanten ooit heeft geschaad. Integendeel: PIA’s beslissingen en keuzes laten juist zien dat de provider voor de privacy van klanten opkomt.

Transparantie

PIA is erg transparant en brengt ieder kwartaal een transparency report uit. Hierin toont PIA hoeveel aanvragen voor persoonlijke gegevens het heeft gekregen en hoeveel logs PIA heeft vrijgegeven. De resultaten van Q1 2024 (1 januari t/m 31 maart) zie je in de volgende tabel:

Juridische proceduresOntvangenLogs vrijgegeven
Rechterlijke bevelen (court orders)00
Dagvaardingen (subpoenas)570
Bevelen (warrants)50
Buitenlandse kennisgevingen (foreign notices)370
Staatskennisgevingen (state notices)200
Federale kennisgevingen (federal notices)420
Buitenlandse en informele verzoeken (foreign and informal requests)00

Zoals je ziet heeft PIA geen logs vrijgegeven. PIA zegt hier niet toe in staat te zijn, omdat het simpelweg geen logs bijhoudt. Je privacy blijft dus veilig bij deze provider.

PIA is ook transparant over de resultaten van het bug bounty-programma. Ook hier brengt de provider per kwartaal nieuwe cijfers over uit.

In april 2024 heeft PIA bovendien voor de tweede keer een onafhankelijke security audit van Deloitte doorstaan. Het ‘no log’-beleid is hiermee opnieuw geverifieerd.

Welke informatie heeft PIA nodig?

PIA heeft de volgende informatie van je nodig als je een account aanmaakt:

  • Betaalgegevens
  • E-mailadres

Er zijn anonieme betaalmethoden zoals Bitcoin mogelijk. Bovendien kun je een anoniem e-mailadres aanmaken. Je kunt PIA dus anoniem gebruiken.

Lekt PIA jouw gegevens?

We hebben onze verbinding met PIA uiteraard ook getest op lekkages. Gelukkig hebben we deze niet gevonden. Hoewel veel VPN’s last hebben van WebRTC-lekken, heeft PIA dit gelukkig niet. Onze echte locatie werd niet achterhaald door onze eigen tool of browserleaks.com.

Ook hadden we geen last van DNS-lekken. Hierbij kunnen websites je echte locatie alsnog achterhalen door de DNS-servers die je verbinding gebruikt.

Beveilig nu jouw data met PIA

De gebruiksvriendelijkheid van PIA

Gebruiksgemak

8.0

Private Internet Access scoort heel degelijk als het op gebruiksgemak aankomt. We geven PIA een 8/10 voor gebruiksvriendelijkheid.

  • De website van PIA is erg overzichtelijk.
  • Snel en gemakkelijk te installeren.
  • De software is gemakkelijk te navigeren en is in het Nederlands beschikbaar.
  • Handige browserextensie beschikbaar.
  • Extra features zoals lekcontrole voor e-mail, split-tunneling en verbindingsautomatisering.
  • Drie soorten abonnementen.
  • Heeft veel verschillende en ook veel anonieme betaalmogelijkheden.
  • Goede klantenservice die werkt via een live chat, een online formulier en e-mail.

De PIA-website

De website van PIA is netjes en overzichtelijk ingedeeld. Het is beschikbaar in meerdere talen, waaronder Nederlands. Let er wel op dat de meest recente updates eerst verschijnen op de Engelstalige pagina’s. Sommige Nederlandstalige pagina’s kunnen dus verouderde informatie bevatten.

Op de website van PIA vind je onder meer de inlogpagina van jouw persoonlijke account en extra informatie over de services van PIA.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (10)

Vanaf de homepage kun je meteen doorklikken om een abonnement af te sluiten. Kies je gewenste abonnement, selecteer een betaalmethode en vul je informatie in. Nu hoef je enkel nog de software te downloaden.

Het installatieproces van PIA

De PIA-software is te downloaden voor Windows, macOS, Linux, iOS en Android. Ook zijn er Chrome, Firefox en Opera-extensies, en kun je PIA installeren op game consoles, routers en smart-tv’s. Grote kans dat het dus ook op jouw apparaat werkt. Op de ‘Download’-pagina van de PIA-website zie je in één oogopslag welke opties je hebt.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (11)

We leggen de installatie van PIA stap voor stap voor je uit:

  1. Ga naar de website van Private Internet Access.
  2. Klik op de rode knop met ‘Koop nu PIA’, of een variant van die tekst.
  3. Je krijgt nu drie abonnementen te zien. Kies het abonnement dat je wilt afsluiten.
  4. Geef aan of je ook PIA Antivirus en/of een dedicated IP wilt hebben.

    Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (12)

  5. Kies de gewenste betaalmethode, voer je e-mailadres in en klik op ‘Betaal nu‘.

    Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (13)

  6. Je krijgt nu een e-mail met een gebruikersnaam en wachtwoord voor je PIA-account.

    Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (14)

  7. Download de VPN op jouw apparaat. Dit kan via de website of via de link in je e-mail.
  8. Doorloop de installatieprocedure. Dit gaat erg snel en is eenvoudig.
  9. Open de PIA-app en log in met de accountgegevens die je via de mail hebt gekregen.

    Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (15)

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid PIA-software

De apps van PIA zijn erg gebruiksvriendelijk. Ze zijn gebouwd om het je zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodra je het dashboard opent, zie je een grote ‘aan’-knop, een klein landkaartje en de VPN-server die voor je geselecteerd is. Zodra je verbindt met de VPN-server staat je IP-adres onderaan, samen met het IP-adres van de VPN-server die je op dat moment gebruikt.

Als je op het pijltje onderaan klikt, krijg je meer informatie en mogelijkheden. Zo zie je de door jou vaak gekozen VPN-servers, de prestaties en het MB-gebruik van je verbinding. Ook vind je er snelle instellingen, het soort abonnement dat je hebt, de verbinding met o.a. het geselecteerde protocol en de encryptie en de mogelijkheid tot een VPN-snooze.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (16)

Door op de drie stippen in de rechterbovenhoek te klikken, kom je bij de uitgebreide instellingen terecht. Hier kun je onder ‘Algemeen’ de taal, het thema en de algemene voorkeuren instellen. Je vindt je accountinformatie onder ‘Account’. De kill switch en MACE staan onder ‘Privacy’.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (17)

Verder kun je je netwerkvoorkeuren aangeven onder ‘Netwerk’ en je verbindingsvoorkeuren onder ‘Protocollen’. Deze instellingen zijn iets geavanceerder, maar staan standaard al goed ingesteld. Wij raden wel aan om bij het OpenVPN-protocol de gegevensversleuteling van AES-128 (GCM) te veranderen naar de sterkere encryptie AES-256 (GCM).

Via ‘Automatisering‘ kun je regels instellen, bijvoorbeeld om altijd de VPN in te schakelen bij bepaalde netwerken. Ook kun je via ‘Dedicated IP’, ‘Split tunnel’ en ‘Multihop’ de genoemde functies instellen. Ten slotte vind je onder ‘Hulp’ meer ondersteuning.

Weergave-instellingen

Als je het dashboard niet gebruikt, verdwijnt het uit beeld. Je vindt het dan terug in je systeemvak.

Dit is handig als je je VPN op de achtergrond wilt houden, maar kan lastig zijn als je iets wilt regelen binnen het dashboard. Zodra je ergens anders op je scherm klikt, is het dashboard namelijk weer verdwenen.

Je kunt deze instelling gelukkig aanpassen. Onder ‘Instellingen‘ klik je op ‘Algemeen‘. Selecteer vervolgens bij ‘Dashboarduiterlijk‘ de optie ‘Venster‘. PIA wordt dan gewoon getoond in je taakbalk in plaats van in het systeemvak.

Over het algemeen is de PIA-software erg overzichtelijk en fijn om mee te werken. Het heeft een rustige uitstraling en duidelijke opties.

PIA browserextensie

Naast de PIA-software heeft PIA ook een handige browserextensie. Deze werkt ongeveer hetzelfde als de reguliere desktop en smartphone-software.

Het verschil is dat een browserextensie ervoor zorgt dat alleen het browserverkeer via een VPN loopt. Andere toepassingen die het internet gebruiken maar niet via de browser verlopen, zijn dan niet beschermd door de VPN-verbinding.

De PIA-extensie werkt naast Chrome en Firefox ook op de Opera-browser, in tegenstelling tot de meeste andere VPN-extensies. Ook geeft de browserextensie je extra opties wat betreft tracking, zoals hieronder te zien is in een screenshot van de extensie-instellingen.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (18)

Split-tunneling

PIA biedt split-tunneling. Dit is een techniek waarmee je kiest welke apps wel of niet gebruikmaken van de VPN. Op die manier bepaal je zelf welke programma’s via jouw gewone verbinding lopen. Via de browser-extensie kun je niet alleen apps, maar ook websites instellen die om de VPN-verbinding heen gaan. Dat doe je via de ‘Bypass List’.

Met split-tunneling stream je bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix via de VPN-verbinding, maar zorg je ervoor dat jouw internetbankieren of favoriete game altijd met je privé IP-adres verbindt. Dat is wel zo handig, want bij banken gaan er nog wel eens alarmbellen af als je onverwachts vanuit het buitenland inlogt.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (19)

Lekcontrole voor e-mail

De lekcontrole voor e-mail is gratis inbegrepen bij het VPN-abonnement van PIA. Gelekte gegevens worden dan gescand om te zien of jouw e-mailadres voorkomt, zodat je gewaarschuwd wordt wanneer je een wachtwoord van een gelekt account moet veranderen.

Profiteer van gratis lekcontrole bij een PIA-abonnement

Verbindingsautomatisering

Private Internet Access heeft ‘Automatisering‘. Met deze functie kunnen gebruikers regels instellen voor verschillende netwerktypes om verbinding te maken of te verbreken wanneer een bepaald type netwerk wordt gedetecteerd. Zo weet je zeker dat je VPN automatisch aanstaat wanneer je bijvoorbeeld met het onbeveiligde netwerk van je koffietent verbindt.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (20)

De functie is te vinden onder ‘Instellingen‘.

Prijzen

PIA werkt met drie verschillende abonnementen waar je uit kunt kiezen. Er zijn opties voor een maand, een half jaar en twee jaar:

AbonnementenPrivate Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (21)

  • PIA1 maand €10,69mnd Bekijk aanbieding
  • PIA6 maanden €6,79mnd Bekijk aanbieding
  • PIA2 jaar + 2 maanden GRATIS €1,99mnd Bekijk aanbieding

Kortom, hoe langer het contract dat je afsluit, hoe goedkoper het relatief is. Het abonnement voor twee jaar is het goedkoopste en je krijgt 2 extra maanden gratis.

Alle abonnementen bij Private Internet Access geven je volledige toegang tot het hele VPN-netwerk van PIA. Met één abonnement verbind je met een onbeperkt aantal apparaten.

Klik op onderstaande button om een PIA-abonnement af te sluiten met 81% korting!

Claim nu jouw korting op een PIA-abonnement

Je kunt de 30-dagen niet-goed-geld-terug-garantie van PIA gebruiken om de VPN eerst uit te proberen voordat je je aan een daadwerkelijk contract bindt.

Betaalmogelijkheden

PIA accepteert de volgende betaalmogelijkheden:

  • Creditcard (Visa, MasterCard, American Express, Discover)
  • PayPal
  • iDeal
  • Cryptocurrency (Bitpay)

Genoeg mogelijkheden om je abonnement af te rekenen dus. Er zijn verschillende anonieme betaalmanieren, zoals Bitcoin en Bitcoin Cash. Je kunt betalen met deze cryptocurrency en anoniem een VPN kopen. Opnieuw stelt PIA privacy voorop, wat door veel gebruikers – waaronder wijzelf – erg gewaardeerd wordt.

PIA en Linux

PIA heeft als een van de weinige VPN-providers echt zijn best gedaan voor Linux-gebruikers. Gebruikers van Debian, Slackware, Fedora en Arch-based distro’s kunnen OpenVPN via de terminal installeren. Handig is de mogelijkheid om de Windows UI te downloaden voor Linux. Zeker voor nieuwe Linux-gebruikers kan dit een pluspunt zijn.

PIA is beschikbaar voor distro’s die gebruikmaken van systemd, zoals Linux Mint, Ubuntu, Debian, Fedora en Arch. Ook zijn er gebruikers die PIA op andere distro’s gebruiken, maar dit wordt volgens de site van PIA niet officieel ondersteund.

Het servernetwerk is niet het meest uitgebreide van alle VPN-providers, maar je zult er zeker geen tekort aan hebben. Het wisselen tussen servers in hetzelfde land is eenvoudig en het aanbod wordt helder weergegeven. Bovendien zijn de servers voornamelijk stabiel en halen ze meestal competitieve snelheden. Ook met de beveiliging hadden we geen enkel probleem.

PIA heeft niet de allersnelste servers, maar ze zijn competitief en consistent in elke categorie. PIA is dan ook een prima keuze voor Linux-gebruikers.

Klantenservice

De helpdesk van Private Internet Access biedt verschillende mogelijkheden aan. Als je met een probleem zit, kun je de database of gidsen raadplegen. Ook kun je persoonlijk feedback geven als je vindt dat PIA een bepaald probleem moet oplossen of een functie toe moet voegen. Andere gebruikers kunnen hierop ‘stemmen’ en PIA kijkt vervolgens zelf of het iets met de feedback kan.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (22)

Als je een probleem tegenkomt dat de database niet op kan lossen, kun je ook contact opnemen met de klantenservice. Allereerst is er een live chat. PIA geeft antwoord op je vraag en verwijst je bovendien vaak met een link naar een pagina met meer informatie. Je kunt ook in het Nederlands typen. De chat past dan een automatische vertaling toe, waardoor de medewerkers je begrijpen.

Ook kun je contact met de provider opnemen via een invulformulier. Je geeft hier informatie over je account en systeem en stelt je vraag. Dit formulier dient wel in het Engels ingevuld te worden. Het antwoord van PIA krijg je via e-mail.

Wij stuurden zelf ook een vraag in. Na zes uur kregen we antwoord. Dit kan wat ons betreft beter, maar is niet slecht. In de e-mail die wij ontvingen, kregen we meer informatie en vervolgvragen om ons eventueel verder te helpen. Al met al kregen we een degelijk antwoord.

PIA’s servernetwerk

Servers

8.5

Het servernetwerk van een VPN-provider bepaalt je mogelijkheden. PIA doet het op dit vlak erg goed:

  • VPN-servers in 91 landen.
  • Speciale streamingservers.
  • Meer dan 50 serverlocaties in de Verenigde Staten.
  • Dedicated IP-adressen.
  • Torrenting en streaming werkt goed.

We geven PIA een 8,5 voor het servernetwerk.

Aantal servers en locaties

Private Internet Access heeft op het moment van schrijven VPN-servers verdeeld over 91 landen. Voor de meeste gebruikers zijn er meer dan genoeg servers verdeeld over voldoende locaties. Zelf geeft PIA aan constant te werken aan de uitbreiding van het servernetwerk, dus kijk altijd even op de website voor de laatste stand van zaken.

Op het moment van schrijven heeft PIA servers in deze landen:

WerelddeelLanden
Afrika en Midden-OostenAlgerije, Egypte, Israël, Marokko, Nigeria, Qatar, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika
Azië en OceaniëAustralië, Bangladesh, Cambodja, China, Filipijnen, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Kazachstan, Macau, Maleisië, Mongolië, Nepal, Nieuw-Zeeland, Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Vietnam, Zuid-Korea
EuropaAlbanië, Andorra, Armenië, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Isle of Man, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland
Noord-AmerikaCanada, Groenland, Verenigde Staten
Zuid en Midden-AmerikaArgentinië, Bahama’s, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Mexico, Panama, Peru, Uruguay, Venezuela

Krijg toegang tot 100+ locaties wereldwijd met PIA

Dedicated IP-adres

Private Internet Access biedt dedicated IP-adressen aan. Dat is een uniek IP-adres waar alleen jij toegang tot hebt. Zo’n uniek IP-adres kan ervoor zorgen dat je surfervaring soepeler wordt. De kans is kleiner dat beveiligingswaarschuwingen geactiveerd worden. Hierdoor heb je minder last van captcha’s.

Het is een betaalde feature die je boven op je abonnement kunt aanschaffen. Momenteel kun je kiezen voor een IP-adres in de volgende landen:

  • Australië (2 locaties)
  • België
  • Canada (3 locaties)
  • Duitsland
  • Japan
  • Singapore
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten (11 locaties)
  • Zweden
  • Zwitserland

Mocht je op zoek zijn naar een dedicated IP in Nederland, dan kun je onder andere terecht bij NordVPN.

Netflix en andere streamingdiensten bereiken met PIA

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (23)

Doordat Netflix zich verzet tegen VPN-gebruik, is het voor veel providers een uitdaging om consistent toegang te bieden tot Netflix. PIA probeert dit wel te doen.

Tijdens onze test kregen we toegang tot de Amerikaanse Netflix in Nederland met verschillende Amerikaanse servers. Zeker de speciale streamingservers in de VS hielpen ons bij het krijgen van toegang. Zo geniet je vanuit Nederland van het uitgebreide Netflix-aanbod van de VS.

We hadden deze keer (juni 2024) moeite met het unblocken van andere streamingdiensten, zoals je in de tabel hieronder ziet. Bij eerdere tests kregen we wel toegang.

StreamingdienstNederlandAmerika
Netflix
Disney Plus
Amazon Prime Video
HBO Max

Stream je favoriete film of serie met PIA

Je kunt PIA ook gebruiken om het Engelse Netflix-aanbod te bekijken, bleek uit onze test.

Voor de beste streamervaring biedt PIA speciale streamingservers aan. Deze zijn voor verschillende landen te vinden, waaronder het VK en servers voor de oost- en westkust van de VS.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (24)

In onze laatste test (juni 2024) kregen we geen toegang tot BBC iPlayer, ook niet via de UK-streamingserver. Eerder lukte ons dit wel.

Hoewel er geen Nederlandse servers zijn geoptimaliseerd voor streaming, lukte het ons zonder problemen om gebruik te maken van Ziggo GO en NPO Start. Je kunt ook vanuit het buitenland met PIA eenvoudig naar de Nederlandse televisie kijken op deze manier.

PIA is wellicht niet de beste VPN-dienst voor streaming, maar toch kun je er aardig wat streaming-opties mee unblocken. Wil je je VPN voornamelijk voor streaming gebruiken? Dan is Surfshark een betere optie. Deze VPN is snel en werkt met veel streamingdiensten.

PIA en torrents

Het is mogelijk om bestanden te downloaden via P2P terwijl je gebruikmaakt van de Private Internet Access-servers. Je krijgt met PIA toegang tot alle torrentingwebsites. Het is niet de snelste VPN voor torrenting. Pré is wel dat PIA port forwarding aanbiedt. Dit maakt het mogelijk om sneller te torrenten.

Toch vinden we CyberGhost een betere VPN als het gaat om torrenting. Wij konden met deze VPN torrents downloaden zonder snelheidsverlies. Ook heeft CyberGhost speciale servers voor downloadbescherming.

Conclusie: onze ervaring met PIA

Al met al is Private Internet Access een erg goede VPN. De service beschermt je gegevens online en laat je wereldwijd je favoriete films en series kijken. Toch is het niet de allerbeste VPN op de markt. Wil je PIA vergelijken met de vier VPN’s die volgens ons beter zijn? Neem dan een kijkje in ons overzicht van de top 5 beste VPN’s.

Surf nu anoniem met PIA

Private Internet Access (PIA): veelgestelde vragen

Heb je een vraag over PIA? Check de veelgestelde vragen hieronder voor het antwoord. Als je nog steeds tegen een probleem aanloopt, twijfel dan niet om een reactie onder dit artikel achter te laten. We helpen je graag!

Is PIA goed?

PIA is veilig en staat hierom ook bekend. De voordelen van Private Internet Access zijn:

  • Sterke protocollen: OpenVPN, WireGuard en IKEv2.
  • PIA heeft een strikt ‘no log’-beleid.
  • PIA heeft een ingebouwde kill switch en antivirus.
  • Je kunt bij PIA volledig anoniem een account afsluiten.

PIA is gesitueerd in de Verenigde Staten, maar heeft keer op keer bewezen dat het geen VPN-gegevens bijhoudt om met de overheid te delen.

Hoe werkt PIA VPN?

PIA werkt vrij eenvoudig. Als je een abonnement hebt afgesloten en de software hebt gedownload, kun je met een druk op de knop verbinding maken met een VPN-server. Je hebt de keuze uit een wereldwijd servernetwerk en servers geoptimaliseerd voor streaming.

Is PIA gratis?

Private Internet Access biedt geen gratis service aan. De laagste prijs die je betaalt is € 1.99 per maand (+2 maanden gratis), wanneer je een tweejarig abonnement afsluit.

Gratis VPN’s werken vaak met data-, snelheids- en breedbandlimieten. Bovendien zijn ze niet allemaal even veilig. Als je toch meer geïnteresseerd bent in een gratis VPN, kies dan eengoed beveiligde gratis VPN.

Wat kost PIA VPN?

PIAbiedt drie abonnementen aan:

  • Twee jaar + twee maanden voor € 1.99 per maand.
  • Zes maanden voor €6,79 per maand.
  • Een maand voor €10,69.

Is PIA anoniem?

Je kunt volledig anoniem een account aanmaken bij PIA. Je bent enkel verplicht een werkend e-mailadres op te geven, maar dit kan ook een anoniem e-mailadres zijn. Daarnaast biedt PIA ook anonieme betaalmethoden zoals betaling via Bitcoin.

Persoonlijke ervaringen experts VPNGids.nl

““PIA heeft een sterke focus op privacy en security. Snelle servers, stabiele verbindingen, scherp geprijsd!””

8.6

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (25)

Tamara van Seggelen

Techredacteur

PIA is een erg fijne VPN om mee te werken die je echt anoniem houdt. Je betaalt er bovendien niet eens een hoofdprijs voor.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (26)

Ronella van der Burgt

Techredacteur

PIA is een gebruiksvriendelijke en gunstig geprijsde VPN. De servers zijn snel. Ook ben ik erg te spreken over de privacy en beveiliging van PIA.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (27)

Tove Marks

Eindredacteur

PIA is een degelijke VPN als het gaat om veiliger en anoniemer internetten. Daarnaast is de prijs-kwaliteitverhouding erg goed. Helaas zijn niet alle streamingdiensten consequent bereikbaar, wat voor een fervent streamer als ik wel een probleem kan zijn.

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (28)

Şafak Çiftçi

Techredacteur

Voor een VPN met zó veel privacy-instellingen is PIA verrassend gebruiksvriendelijk. Je kunt met een druk op de knop de VPN activeren en gebruiken, maar hebt ook altijd de optie om in de geavanceerdere functies te duiken.

Aanbieding


Koop PIA voor slechts €1,99 per maand (81% korting!)

Bezoek PIA

Vanaf €1,99 per maand

Private Internet Access review (2024) - No logs, scherp geprijsd (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 6772

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.